Kırım Tatar sürgününün 79. yıl dönümü nedeniyle Ankara’da anma programı düzenlendi.
Kırım Tatar sürgününün 79. yıl dönümü nedeniyle Ankara’da anma programı düzenlendi.
ANKARA – Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününün 79. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenledi.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzar Robert Trzeciak, Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Estonya’nın Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, Kırım Tatar Millet Meclisi Başkanı. Milletvekili İlmi Umerov, Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay ve Kırım Tatar Millet Meclisi üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel katıldı. Anma töreninde açıklamalarda bulunan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar, bugünün Ukrayna tarafından soykırım olarak tanındığını belirterek, “Birçok arkadaşımız bu durumu bir insanlık suçu olarak kabul etti. Şimdi tüm dünyayı bunu unutmamaya davet ediyoruz. suç ve soykırım kurbanlarını tüm dünyada anmak için. Geleceğe bakarken geçmişe de bakıyoruz. Kurbanları unutmamalı ve her zaman anmalıyız.Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky dikilme fikrini sundu. Başkent Kiev’de Kırım Tatar sürgünlerinin kurbanları için bir anıt.Bu tür yeminleri sadece Başkent’te değil, Kırım yarımadasında, hatta Türkiye’de, hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anmak için kuracağız. Seneye bugün Ak Mescid’de buluşalım.”
“195 bin 471 Kırım Tatarı hayatını kaybetti”
Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Tatarlarının sürgüne gönderilmesinin insanlık tarihine kara bir leke olduğunu ifade ederek, “2. Dünya Savaşı’nda Kırım Tatar erkekleri Sovyetler Birliği cephesinde savaşırken, Kırım’da kalan savunmasız kadın, çocuk ve yaşlılar, uğruna savaştıkları bu ülke tarafından sürgünde tutuldular. temel ihtiyaçlarını bile almalarına izin verildiği halde günlerce süren sürgünde ve sonraki aylarda hayatını kaybetti.175.600’ü çocuk, 176.100’ü çocuktu. 25.600’ü genç ’16-18′ ve 45 bin 800 yaşlı erkek… Türkiye’nin soğuğuna, Orta Asya’nın çöllerine ve bataklıklarına terk edilen Kırım Tatarları bile barınaklarını burada kalarak yapmak zorunda kaldı. bu kurallar altında günlerce açıkta.
Konuşmanın ardından katılımcılar sürgünde hayatını kaybedenler için mum yaktı.