Bakan Uraloğlu: Türkiye’de sosyal medya kullanım süresi 2 saat 44 dakika
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Ajansı(BTK) “Daha iyi bir internet için hep birlikte” temasıyla “Daha Güvenli İnternet Günü”Etkinlikte yaptığı konuşmada bilginin güvenilir kaynaklardan güvenli bir şekilde iletilmesinin her devletin ve toplumun gündeminde olduğunu söyledi.
Bilgiye erişim konusunda hiçbir düşüncenin olmadığı bir çağda yaşadığımızı vurgulayan Uraloğlu, insanlığın manipülasyona ve dezenformasyona her zamankinden daha açık hale geldiğini belirtti.
İnternetin özellikle son 25 yılda alışkanlıkları ve zorunlulukları değiştirip dönüştürdüğünü belirten Uraloğlu, ” İnternet bağlantısı olan mobil cihazlar hayatımızda başrol oynuyor. “Bireysel kullanıcılara yönelik risk ve tehditlerin de yer aldığı bu yeni dönem, kamunun 7 gün 24 saat kesintisiz internet sağlayabileceği sistemlerle hayatımıza değer kattı.”İfadelerini kullandı.
‘Çocuklarımızı ve gençlerimizi internet dünyasında yalnız bırakmayın’
Son birkaç yılda internetin ihtiyaç duyulduğunda kullanılan bir yol ya da araç olmaktan çıktığını belirten Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
‘Dünyada günlük internet kullanım süresi 6 saat 40 dakika iken ülkemizde bu rakam 6 saat 50 dakikadır.’
Uraloğlu, dünyada günlük internet kullanım süresi 6 saat 40 dakika iken Türkiye’de bu rakamın 6 saat 57 dakika yani yaklaşık 7 saat olduğunu söyledi.
Uraloğlu, sosyal medya kullanım süresinin dünyada 2 saat 23 dakika iken Türkiye’de 2 saat 44 dakika yani yaklaşık 3 saat olduğuna dikkat çekti. Dolayısıyla bu alan asla boş bırakılmaması ve ciddiyetle ele alınması gereken bir konudur. Bakanlık olarak Güvenli İnternet Günü vesilesiyle vatandaşlarımızı dijital dünyada güvende tutmanın yolları konusunda bilinçlendirmek istiyoruz.” söz konusu.
-Deprem bölgesinde 2 bin 500 öğrenciye eğitim verildi
Uraloğlu, dijital platformlarda karşılaşılan sorunlardan birinin bilgi kirliliği olduğunu belirterek, internet ve sosyal medya platformlarının bilinçli kullanılması ve dijital okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Uraloğlu, siber zorbalık, çocukların çevrimiçi istismarı, sosyal medya ve oyun bağımlılığı gibi birçok dijital riskin çocukları ve gençleri tehdit ettiğini belirtti. “Bu tehlikelere karşı koymak amacıyla 2016 yılında BTK bünyesinde Güvenli İnternet Merkezi’ni kurduk. 2023 yılında merkezimizde düzenlenen 167 eğitim ve seminerle yaklaşık 26 bin kişiye ‘Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı’ eğitimi verdik. Son 5 yılda 116 bin kişiye 824 eğitim ve seminer verildi.“dedi.
Uraloğlu, “İnternet Yardım Merkezi” ile internetin bilinçli, inançlı ve aktif kullanımı kapsamında kullanıcıların internet ortamında yaşadıkları sorunlara çözüm sunduklarını kaydetti.
Uraloğlu, dijital ortamlarda yaşanan sorunların “ALO 141 İnternet Bilgi Destek Hattı” ile çözüldüğüne dikkat çekti. “2023 yılı itibarıyla 70 binin üzerinde çağrıya yanıt verdik. 2017 yılında hizmete giren Güvenli Mobil İnternet Tırı, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası deprem bölgelerine giderek, çadırlarda 7-13 yaş arası 2.500 öğrenciye robotik kodlama eğitimi verdi. Adıyaman ve Hatay illeri.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, BTK’nın ücretsiz, güvenilir internet hizmetinden isteyerek yararlanan yaklaşık 40 milyon abonenin bulunduğunu belirtti.
Tüm vatandaşlara temiz ve güvenli bir dijital dünya sunmanın en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirten Uraloğlu, bu hedefe ulaşmak için her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceklerini söyledi.
USOM geçen hafta 66 milyon zararlı isteği engelledi
Uraloğlu, dijital dönüşümün getirdiği fırsat ve zorlukların yanında siber güvenliğin de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Bakanlık olarak ülkede dijital alanda güvenliğin sağlanmasına odaklandıklarını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:
Uraloğlu, dijital medya ortamlarının etkisiyle çocukların ve gençlerin çeşitli dijital sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarının altını çizdi.
Uraloğlu, Güvenli İnternet Günü’nün interneti güvenli ve sağlıklı kullanma konusunda farkındalık yaratma fırsatları sunduğuna dikkat çekti. “Bugünü bir başlangıç olarak görmeli ve interneti güvenli kullanmak için çaba göstermeliyiz. Birlikte hareket ederek internetin sunduğu fırsatlardan yararlanabilir ve güvenli bir dijital gelecek inşa edebiliriz.”dedi.
Güvenli İnternet Merkezi ile farkındalık yaratılıyor
BTK Genel Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, içinde bulunduğumuz yüzyılda yaşanan değişim ve ilerlemelerin bilgi teknolojilerinin de gelişmesine ve çeşitlenmesine olanak sağladığını belirtti.
Karagözoğlu, internetin insanların hayatında değerli bir yeri olan, birçok kişi tarafından kullanılan ve erişiminin her geçen gün arttığı bir teknoloji olduğunu belirtti. “Kurumumuz bünyesinde bulunan Güvenli İnternet Merkezimiz ile çocukların, gençlerin ve ailelerin internetin zararlı yönleri kadar getirdiği fırsatlar konusunda da bilinçlendirilmesi hedeflerimiz arasındadır.“dedi.
AK Parti Bilgi ve Bağlantı Teknolojileri Lideri Ömer İleri, teknoloji ile toplum arasındaki bağlantının karmaşık bir konu olduğunu vurgulayarak, teknolojinin toplum üzerindeki etkisinin hiçbir zaman bugünkü kadar şiddetli olmadığını belirtti.